Участие в проект

Участие в проект по Европейската програма за младежки обмен

14.04.10

Сдружение „ Движение – Ние жените”  се включи в проект, реализиран от НПО USB / United Societies of Balkans, Обединени общества на Балканите/, съвместно със ново сформираната НПО Coffee / Кафе / по Европейска програма за младежки обмен. На 14-ти април, 2010 година се проведе шестдневна конференция в град Солун, Гърция на тема „Gender Position System” / Система за позициониране на половете /.

Участие в конференцията взеха младежи на възраст от 18 до 27 години от Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Гърция, Албания, Полша и България. Сдружение „ Движение Ние жените” – Благоевград бе представено от Милена Колджиева ( от Гоце Делчев на 25 години) и Богдана Трампурцова (от Гоце Делчев на 20 години).

Основна цел на конференцията бе да предизвика у младежите разсъждения по въпроси, които имат пряко влияние върху определянето на позициите на двата пола в обществото, дома и работата. С многообразни игри и практически задачи организаторите успяха да провокират у участниците бърза мисъл и оригиналност в идеите.

Всеки от дните лекционните сесии бяха посветени на различни теми – перспективи за развитие пред двата пола, стереотипите, залегнали в Балканското съзнание, домашното насилие над жените, как е представяна жената в популярното изкуство / музика, литература, мода, филми, изобразително изкуство и др./ В частта, посветена на домашното насилие представителките от българска страна разказаха за потресаващия случай на младите Христина и Мария, които бяха залети с киселина неотдавна в Благоевград. Разказът втрещи участниците, но също така ги и впечатлиха снимковите материали от шествието, организирано в Благоевград в подкрепа на момичетата

Едната вечер участниците посветиха на представянето на страните си. Интернационалната вечер бе смесица на балкански ритми, сладко-солен вкус на традиционни ястия, багри от националните флагове и аромат на типични за всяка страна напитки.

Около една идея се обединиха всички от участващите, а именно, че жената е подценявана и нейните права не са напълно приравнени с тези на мъжа.  Младежите обаче изразиха гласно надеждите си, че това съвсем скоро ще се промени

Ние жените
Logo