Събор в Скребатно

16.10.10

Вече повече от година “Движение – Ние жените” се ангажира с каузата да се съхрани рушащата се църква ” Св. Параскева” в Скребатно – паметник на културата от 19 в., зографисвана от Молерови.

За втора година ДНЖ е инициатор на срещата-събор в Скребатно с идеята да се съхрани възрожденския дух в това невероятно кътче от България. Но ние сме за пореден път в Скребатно не само заради невероятната природа и прекрасните калдаръмени улички на стария квартал, не само заради това, че Скребатно е родно място на значими личности на България, а сме там преди всичко заради усмивките и любовта на скребатчанки, заради топлотата и емоцията, която всеки път ни даряват.

Началото на празника бе тържествената Св. литургия от Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил в църквата, огласяна с прекрасния звук на прочутите камбани, за които всяка фамилия от селото има своя дан. Празникът продължи с курбан в местния ресторант, като организацията бе изцяло на местната група, колективен член на движението. Лично кметът на Скребатно – Огнян Балдов поздрави групата от Благоевград.

Здравча Чимева – председател на ДНЖ поздрави всички присъстващи и тържествено връчи на 8 жени от селото грамоти за участието им в Кулинарния фестивал в Драма – Гърция, след което залата се изпълни с много музика, хора и настроение.

Успяхме ли да постигнем резултат за тази една година? Да, имаше гласност, институциите дочуха за проблема, но това не стига…

Скребатно остава за нас радост и болка!

 Хората и песните са част от големия празник

 Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил сред съборяните

Групата от Скребатно представила нашата национална трапеза на международния кулинарен фестивал в Драма

Ние жените
Logo