По пътя на Българската бойна слава в Република Македония

 

Група от 60 запасни офицери, сержанти, техните семейства и членове на Движение „Ние Жените“ Благоевград, вървяха по пътя на Страцино-куматовската операция и участието на Българската армия по време на Втората Световна война срещу войската на Третия райх отбраняваща подстъпите към долината на река  Вардар от 08 октомври до 14 ноември 1944 година.

С подвижна лектория кап.оз. доц. Васил Грозданов, запозна пътуващите с целта на военните действия, да се пресече пътя за отстъпление на група немски армии „Е“  от Гърция. Доц. Грозданов подчерта героизма на българската войска от I  и IV армия – освободителите на град Скопие. Разузнавателен взвод  от 5-ти пехотен полк на 5-та дивизия пръв влиза в града, след кратки боеве прочистват южната и източната част на града.

Групата посети църквата „Свети Спас“ в Скопие, която  е смятана за един от най-важните паметници на културата и поднесе цветя  пред каменния саркофаг, където се намират  тленните  останки на българския революционер Гоце Делчев.

С панихида хляб, жито и вино беше почетена паметта на Гоце Делчев и хилядите български войници оставили костите си в земите на днешна Република Македония.

Групата посети православния храм „ Свети Димитър“ в Скопие, в  двора на който през 1909г. е погребан войводата Васил Аджаларски , а през 1917г. полк. Борис Дрангов (патрон на СОСЗР Благоевград), чиито тленни останки са преместени от сръбската управа  в градското гробище. През 2000г. зад църквата е намерена изоставена и затрупана плоча с името на Борис Дрангов, която днес се намира в Националния исторически музей София.

Поклон пред паметта на героите дали живота си за България.

Ние жените
Logo