Посещение на Истанбул

30.10.2020 – 02.11.2020 

Група  благоевградчани посетиха един от най-магичните градове Истанбул в Търция.  Там с местен  екскурзовод направиха обиколка на  Истанбул с автобус, а пеша обиколиха  Хиподрума – центъра на града; Синята джамия; Дворецът „Топ  Капъ” – сърцето на Османската империя и Черквата „Св. София”,площад Султан Ахмед.  Посетиха и  “Св. Стефан” единствената желязна църква в света, където раздадоха питка и вино за здраве, а българския свещеник Велизар Голев, който беше с групата през цялото пътуване отслужи света литургия в двора на църквата.

Най -голям беше интереса за “Църквата на първо число”, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата, която се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число от месеца. С купуването на ключета „сребърни” и „златни” всички си пожелаха съкровените им мечти да се сбъднат. Условието е, че ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата – отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание, но връщането на ключа е задължително при сбъдване на желанието!

На връщане към България, групата посети и българската църква в Одрин “Св. Георги”, запозна се със свещеник Александър, който в почивният си ден понеделник отвори храма специално за групата за което изразяваме огромната си благодарност към него.

Той  им разказа интересни факти за храма, разведе ги да обиколят и разгледат библиотеката и експозицията наредена на втория етаж на храма.

През свободното си време групата имаше възможност да  пазарува от всеизвестната Одринска борса.

Благодарим на всички който избраха да пътуват с Алфатур и Ви очакваме отново приятели да върнем всички ключета на сбъднатите ни желания  заедно и да изживеем пак тази магия наречена ИСТАНБУЛ.

Ние жените
Logo