Еньовден в Обел

За поредна година „Движение – Ние, жените“ съвместно Дирекция Национален парк „Рила“ и Общински Младежки дом – Благоевград отбелязаха денят на лечебните билки- Еньовден.
 Началото на лятото в българския фолклор се отбелязва с мистика и преклонение пред природата. В религиозния календар честваме празника на билките на 24 юни. Тъй като тази година се падна в работен ден бе отбелязан на 27.06.2015г. /събота/.
Празникът се проведе в местността „Блатото”, с. Обел. Гостите от Благоевград посетиха изградената преди години по съвместен проект на община Благоевград и община Делчево, Република Македония – „Пътека на билките”. Участниците имаха възможност да се запознаят с билковото разнообразие в района и да си наберат от уханниете билки. Сред най- малките билкоберачи бяха Калоян Кирилов- син на главния експерт от НП „Рила” Стефан Килиров и Кара Коюмджиева, внучка на Галя Пецева от Движението. Групата си имаше и характерната за празника Еньова буля, в която се бе въплатила малката Кара. Тя бе в красива дълга бяла рокля и венче на главата.
След като билкоберачите набраха своите букети, вързаха с червен конец и нарекоха за здраве, денят продължи с пикник. Гостите посетиха и намиращият се там параклис „Св. Св. Петър и Павел”, за да запалят свещички за здраве.

Под формата на беседа Кристина Ковачева запозна гостите с вярвянията, обичаите и легендите на Еньовден. За изненада на всички бе организирана и еко викторина проведена от Стефан Кирилов. От парк „Рила” бяха подсигурили много награди (туристически карти, книжки, рекламни материали, тениски и шапки).

24.06.15

Малката билкоберачка Кара

Уханни билки, вързани с червен конец и наречени за здраве

Ние жените
Logo