Денят на Св. Петка ни отведе отново в Скребатно

14.10.11

Забравената църква „Св. Параскева” в Скребатно

Скътано в прекрасната Родопа планина, Скребатно е притаило в себе си болката по славните времена на възход. По пустите калдъръмени улички  отеква споменът за големите будители, отдали силите си за възрожденските идеали, споменът за прочути майстори, градили и оставили за идните поколения…

Вече трета година „Движение – Ние жените” полага усилия да предизвика интереса на институциите и обществеността към една бедстваща църква, там далече и високо в Родопа планина.

Всяка година на 14 октомври – денят на Св. Параскева (Св. Петка Българска) се организира традиционната среща-събор на жителите на Скребатно, потомци и радетели на делото за възстановяване на църквата „Св. Параскева”, като един от най-старите църковни храмове в Неврокопска епархия – паметник на културата с художествена стойност (1835 г.).

„Св. Параскева” не е само църква, тя е храм на историческата памет на с. Скребатно, тя е символът на възрожденския дух на народа ни, тя е символ на единството на един народ. Единно Скребатно извиси мелодичния звън на камбаните из цялата котловина през далечната 1898 г., а майстор Алексов от с. Броди ни остави надписа на голямата камбана „Камбаните са направени със силата и съгласието на село Скребатно”.

Тази година Движението организира отново своите членове, симпатизанти и съграждани на срещата-събор в с. Скребатно на 14 октомври, където бяха сърдечно посрещнати от домакините.

Ние жените
Logo