Българска православна мисия беше основана в Памплона

С активното участие и по тяхна идея нашите приятелки от Асоциация “Българска роза” осъществиха мечтата си. В Памплона се основа Църковна мисия Св.Великомъченици Неделя и Св.Фермин.

На празника св. Богоявление в Памплона (Испания) беше основана българска православна църковна мисия под омофора на Западно и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний. Основаването е резултат от няколкогодишни контакти на православни български християни от Памплона със Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Към днешна дата мисията е единствената канонична структура на БПЦ в испанската автономна област Навара и надеждата е с Божия помощ тя да прерасне в българска православна църковна община, обгрижвана от свещеник на БПЦ. Новосъздадената мисия се учреди в молитвена памет на св. вмчца Неделя и на св. Фермин. Мъченикът от Диоклетиановите гонения св. епископ Фермин е традиционно почитан в Памплона на 7 юли, когато Православната църква отбелязва и празника на св. Неделя.

Митр. Антоний лично благослови новооснованата мисия при първото архипастирско посещение на български епископ в Памплона. Архиереят отслужи велик Богоявленски водосвет на брега на р. Арга и извърши традиционното потапяне на св. Кръст във водите на реката, а изваждането му беше дело на група вярващи. Освен желанието за споделяне на радостта от Богоявленските празници, архипастирската визита в Памплона се наложи и от необходимостта за пресичане на едно скорошно ново изкушение за православните ни сънародници там. В голямата си част това са представители на поколения с малък опит на осъзнат православен християнски живот. Много от тях имат искрен сърдечен стремеж към православната вяра, но той засега не е подкрепен с познаване на основни истини за устройството на Православната църква. Такова несъвършено съчетание на желания и (не)възможности е довело няколко ентусиасти от българско училищно сдружение в Памплона да търсят решение в светския стил на самодейността, оборудвайки наето помещение за импровизирана богослужебна употреба и поверявайки го в ръцете на свещ. Евгени Христов (бивш свещенослужител на Неврокопска епархия на БПЦ), сега клирик на Вселенска патриаршия.

В разговор с митр. Антоний както тези църковни самодейци, така и намиращите се в отдавнашна връзка с Българска православна мисия беше основана в Памплона (Испания) 2българския митрополит християни изразиха желание да бъдат единни под омофора на български архиерей. Факт е, че за българите в чужбина българските корени са възпитател в Христос (срв. Гал. 3:24), какъвто бяха старозаветният закон и античната философия за юдеи и елини. Българските корени са мисионерско средство, с което само БПЦ разполага. Поради това и свещ. Евгени Христов е симулирал пред сънародниците ни в Памплона несъществуваща и неосъществима връзка с БПЦ, по наша информация без знанието на епархийския си митрополит Висарион от Вселенската патриаршия. Българският Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний увери всички в пастирската грижа на БПЦ, доказателство за която е намерението му в близко бъдеще отново да служи в Памплона. Междувременно като свой единствен каноничен представител в Памплона той остави архиерейския си наместник архимандрит доц. д-р Авенир (Георгиев), енорийски свещеник в Барселона.

Ние жените
Logo