Българите в Испания

Всяка година от 6 до 14 юли в Памплона , столицата на Навара се провежда празника на Свети Фермин ( San Fermin)- патрон и закрилник на Навара .

Надбягване и кориди с бикове, денонощни пиршества , празнична заря, балове и концерти придружени с много бира и червено вино.

Световно известният фестивал прави 250 хил град, място, в което живеят и се веселят 1,5 мил души.

Веселбата е толкова голяма и заразителна , че хората не усещат сливането на деня и ноща в една 24 часова фиеста .

Асоциация Българска Роза в Навара активно участва в Санферминската културна програма представяйки български народни песни и танци със самодейните фолклорни състави към асоциацията .

Вече 4 – та поредна година сме инициатори на Голямото Българско Хоро , което се превръща  във всеобщо веселие не само за нашите сънародници , но и за всички присъстващи .

Дейността , която развиваме и активното ни участие в обществения и културен живот беше високо оценена , и миналата година бяхме поканени в кметството като почетни гости при откриването на празника , сред хората допринесли най – много за Памплона през изминалата година .

Тази година имахме удоволствието да представим на многохилядната Наварска столица любимата на всички нас българска певица – Нелина

От голямата сцена на Антониути ( в центъра на града ) , за пръв път в 400 годишната история на празника , Нелина е първата българска изпълнителка , открила културната фестивална програма .

От голямата сцена на Parque Antoniutti тя запя любими български народни песни и се изви традиционното Голямо  Българско Хоро !

Сълзи на радост и вълнение бликнаха в очите на всички българи и сърцето на Санферминския празник затуптя по български.

Вълнуващо, и незабравимо изживяване беше всеобщата прегръдка на публиката , когато Нелина запя ,, Моя стана , моя България “- на великият Емил Димитров .

Душите ни се сляха в едно всеобщо послание към целият свят – Ние сме българи и нашата родина е България ! Където и да сме , ще разказваме и ще работим за популяризирането на нашата култура , и нека света да знае , че България я има,  и тя е нашето Отечество !

Асоц. Българска Роза в Навара

Ние жените
Logo