Благоевград помни героите!

С панихида почитат паметта на убитите край границата гвардейци

Десетки благоевградчани за поредна година ще се поклонят пред паметта на загиналите български гвардейци край границата със Северна Македония. Войниците, дали живота си за България, ще бъдат почетени с панихида на 16-и септември, четвъртък, която ще бъде отслужена от свещеник в 10,00 часа. Инициативата за отбелязването на 77-годишнината от тяхната гибел е на Сдружение “Ние жените”, с председател Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Православния информационен център на Невркопска света митрополия. Техни представители ще поднесат цветя пред паметника на загиналите воини.

Гвардейците са от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването на България в антихитлеристката коалиция в заключителния етап на Втората световна война. Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-и пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15-и и 16-и септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка.

Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия. На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години. Ето и имената на загиналите гвардейци в землището на село Звегор, Северна Македония; Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов, Личо Иванов.

“Тези хора са се жертвали за своята родина. Дали са най-ценното; живота си, за свободата и добруването на България. Трябва да помним делото им и да бъдем достойни техни потомци” –  твърди Здравка Чимева, председател на Сдружение “Ние жените”

Ние жените
Logo